Nieuws

AS THE DUST RETURNS

Het Harde Potlood presenteert een installatie, performance en een geco-cureerd programma op zaterdag 26 en zondag 27 september in Extrapool, Nijmegen.

Is de wereld binnenshuis een toevluchtsoord of een gevangenis? In de performance en installatie ‘As the dust returns’ ontfermt Het Harde Potlood zich over het huishouden. Welke rituelen gaan er schuil in de dagelijkse strijd tegen vuil en chaos, in de zucht naar orde en zuiverheid? Wat voor micro- en macrokrachten bewegen er in het privéterritorium? Te midden van afwas, doekjes en allesreinigers maakten we in de loop van afgelopen anderhalf jaar tekeningen en collages op papier en stof, ruimtelijke objecten en kostuums.

Zaterdag 26 september brengen we stofwolken, spray en aangekoekte resten samen in een troebel schoonmaakballet in samenwerking met muzikant Ruud van der Pluijm op theremin. Aansluitend treedt de Rotterdamse indieband Lewsberg op en speelt nummers van hun nieuwe plaat 'In This House'.

Show 1
19.00 zaal open (tijdens performance geen toegang)
19.30 start show 1
21.00 eind

Show 2
21.45 zaal open (tijdens performance geen toegang)
22.00 start show 2
23.30 eind

Entrée: € 5,- euro exclusief servicekosten
Koop hier uw kaartje (uitsluitend online te verkrijgen).

Zondag 27 september vormt onze installatie het decor van het volgende door ons geco-cureerde programma:

- 14.30 uur Geurlezing ‘Miasma’s en geraniums. Hoe huiselijke geuren ons gedrag bepalen’ door geurhistorica Caro Verbeek

In de geschiedenis van geur worden vooral stedelijke geuren of parfums besproken en dan ook nog vanuit een mannelijk perspectief. Voor de huiselijke geuren is gelukkig steeds meer ruimte. Met name vrouwen zijn al eeuwenlang de meesters van de luchten in het huishouden. Zij zorgden er in de achttiende eeuw bijvoorbeeld voor dat miasma’s (ziekmakende luchten) werden bedwongen met allerlei welriekende stoffen. Veel van deze historische geurstoffen vinden we nu nog in onze keukenkastjes.

- 15.30 uur Workshop ‘Stofpluizen’ door kunstenaar Pavèl van Houten

Stof is alom vertegenwoordigd in ons leven – alles ontstaat eruit stof en zal er weer in veranderen. Toch lijkt stof vandaag de dag te worden gezien als een nietszeggend bijproduct dat enkel wordt opgeveegd en bij het vuilnis gedeponeerd. Tijdens deze interactieve ode aan stof ontdek je de kracht en schoonheid ervan, en maak je een broche van stof waarvoor je zelf het materiaal verzamelt.

Zaal open 14.00 – 18.00 uur
Entrée gratis

Wederom: wees er snel bij, want er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar!

Meld je aan voor je bezoek op zondag door een mailtje te sturen naar pr@extrapool.nl
******************************************************

Volg Het Harde Potlood nu ook op Instagram